pátek 24. ledna 2014

Vejška

"Z gymplu na vejšku...."



Dojmy z jakéhokoli filmu nebo knihy se mi nejlépe sdělujou a píšou, když je mám ještě v čerstvé paměti. Včera jsme byli na premiéře Vejšky v litoměřickým Máji, a tak se můžu s veškerou vervou podělit o jistý kulturní zážitek, a o to, co ve mě shlédnutí volného pokračování Gymplu zanechalo. 


Vejška je prostě a jednoduše film pro dnešní teenagery (ještě se mezi ně neprávem řadím! :D). Oproti traileru, který budil spíš dojem jedné velké párty jsem byla sice trošku zklamaná, ve výsledku to až takovej mejdan nebyl.. občas se řešily i vážnější věci! Jinak má ale tenhle novej Vorlův film všechno, co mladá generace chce vidět: pěkný holky, rychlý auta, drogy, hulení, chlast, sex, sex a zase sex, mejdany, hudbu a taky trochu napětí a akce, která mi tam ale oproti předchozímu Gymplu trochu chyběla. 

Stručně a rychle bych to shrnula a porovnala tak, že Gympl byl přece jen o něco víc zaměřenej na hiphopovou subkulturu, graffity a to, co k tomu patří: ty napínavý noční výlety, nelegální writterství a takové větší temno a dekadenčno. 
Vejška se víc zaobírá životem hlavních (ale vlastně i vedlejších) hrdinů, ukazuje nám jak zestárli, možná i trochu dospěli (což u Michala Kolmana moc neplatí), takže už je asi zakázané malování po zdech baví míň. Petr naopak hledá i způsob jak se ve street artu uplatnit legální cestou..Chce studovat na UmPrum, přijímačky však zkouší již po několikáté..Jakub Kohák v roli profesora Slaniny je totiž nekompromisní a hledá jen ty nejlepší...

Oproti tomu Michal (Jiří Mádl) ztratil snad i ty poslední dobré vlastnosti, které v Gymplu měl. Při studiu na VŠE, kam ho samozřejmě dostal jeho vlivný otec, ho zajímají jen holky, rychlý auta, prachy a koks. Do poslední chvíle prochází jen díky podvodům, úplatkům a tátovi. Jirka Mádl ale roli ztvárnil báječně, je vidět, že řídit ve 200 km/h Volvo Cabrio ho fakt baví, přehazovat v rukách desetitisíce taky a bejt za pěknýho hajzla i v chování k holkám si taky užívá ("Víš co? vyliž si prdel... Normálně prostrč hlavu mezi nohama a vyliž si prdel!!").


Zmínila jsem pěkný holky. Když nepočítám ty, který se motaj právě kolem Michala a každou chvíli je to jiná, tak je nutno podotknout, že v jedný z hlavních rolích se střihla Eva Josefíková, jako Julie. Zlatokopka. Julie je vlastně jednou z klíčovejch postav, ale ve svý podstatě je vlastně docela nijaká a je docela obtížný si na tuhle postavu vytvořit nějaký názor, to se podaří až v závěru filmu. 



Zkrátka je Vejška snímek, který neurazí, ale ani celkově nenadchne (avšak některé věci i nadchnou, jako již zmíněný herecký počin Mádla a přidala bych ještě skvělýho Jana Krause i Ivanu Chýlkovou a její skvěle zahranej záchvat vzteku!). Vypíchla bych ještě úžasně dojemnej konec, ale to se musí vidět a prožít... Na závěr totiž super track (Planeta Praha - Vladimír 518 a Martin Svátek) a pohled na všechny důležité postavy. Někteří zůstali viset někde mezi žitím a bloumáním, někteří stále svůj životní cíl hledali, někteří ho získali zadarmo nebo přes postel a někteří si ho vydřeli... a to je na tom to báječný! 

Vejška nám totiž ukazuje, že život je těžkej jak v mládí (po maturitě, a to někdy je, co si budem povídat!), tak v dospělosti, ale stále záleží jen a jen na nás, jak pevně ho uchopíme, a kdy jeho smysl najdeme a něčeho dosáhneme! Sami! Svými silami!



Žádné komentáře:

Okomentovat